Чому жінки стають незалежними і сильними, а чоловіки керованими і слабкими?

27-02-2021, комментария 2

Орест МалишРозповідає психолог Орест Малиш.

  1. У сучасному світі ми бачимо тенденцію фемінізації чоловіків і маскулінності жінок. Це не тільки стає нормою, але й пропагується засобами масової інформації, блогерами та інфлюенсерами.
    Як ви думаєте, чому жінки все більше прагнуть до незалежності, конкурентності і рівноправності, а чоловіки в свою чергу поступово стають керованими, вразливими і слабкими?

Спостерігаючи за цією актуальною проблемою, можна виокремити кілька причин її зародження і розвитку:

  1. Історія фемінізму

Вона показує, що революція з’являється там, де є подавлення. Можливою причиною є тривале подавлення прав жінок та тиранічне відношення, в залежності від культури.

  1. Сучасні можливості для розвитку жінки

Сучасний світ дав жінці можливість жити окремо від чоловіка. Наприклад, якщо раніше питання виживання жінки стояло гостро, то зараз з цим проблеми немає.

Раніше без захисту, охорони, забезпечення матеріальними ресурсами не можна було вижити, а зараз є можливість забезпечити себе всім необхідним самостійно.

  1. Нехтування відповідальністю

Чоловіки не беруть відповідальності за себе, свою сім’ю, церкву та суспільство. Вони відмовляються від ролі справжнього захисника та священника в сім’ї. І врешті решт жінці набридає бути мамою або обслуговуючим персоналом для чоловіка.

  1. В чому небезпека цієї тенденції? 

З одного боку, небезпека цієї тенденції, в більшій мірі, є для чоловіків та дітей. Жінка, яка хоче бути незалежною, не може будувати здорових і гармонійних стосунків з чоловіком та дітьми.

Сучасні психологи ратують за те, що якщо жінці щось не подобається, вона може сміливо збирати речі та розлучатися с чоловіком. Звичайно, таких підхід руйнує сім’ї.

Замість того, щоб вирішувати проблему, сучасні люди роблять так, щоб їх взагалі не було. Немає сім’ї – немає проблеми. Через розвиток тенденції до фемінізації чоловіків та маскулінності жінок руйнується інститут сім’ї.

З іншого боку, жінки також через це страждають. Як би не здавалося жінці спочатку, що щастя у незалежності та силі, врешті решт вона стає нещасною. Насправді, у багатьох жінок залишилося природнє бажання бути під захистом чоловіка, але через біль, втрату чоловіками мужньості та інші чинники їм важко в цьому зізнатися.

3. Як такий розподіл ролей впливає на сучасні відносини?

З точки зору розвитку стосунків, фемінізація чоловіків і маскулінізація жінок це скоріше негативне явище, ніж позитивне. По перше, жінки, які стали сильнішими по-чоловічому, внаслідок маскунілізації втрачають свою жіночу силу. Очевидно, що чоловіки відроджуються і в результаті фемінізації втрачають чоловічу силу. Це процес, коли кожен не на своєму місці, вплив такої моделі сім’ї є згубним.

Наприклад, через те, що жінка постійно транслює чоловікові, що вона в будь-який момент може піти, у чоловіка немає впевненості у взаєминах, вони стають тривожними. Це призводить до того, що довіри в сім’ї немає.

  1. В Біблії ми спостерігаємо за патріархальним суспільством. Чи можна зробити висновок, що спочатку рівноправність між чоловіком і жінкою задумана не була? 

Якщо ми говоримо про Едемський сад, то Бог дійсно створив жінку і чоловіка рівноправними. Жінка і чоловік мали підкорюватися лише Богу. Але, на жаль, механізм реалізації рівноправності в Біблії не прописаний і наочних прикладів ми побачити не можемо.

А ось вже після гріхопадіння є чітке розділення. Бачимо, що жінка народжує в скорботі, болях, а чоловік має її захищати від навколишніх чинників і небезпек.

Читаючи послання апостолів про життя та будування стосунків між людьми, можна зробити висновок, що це було насправді патріархальним суспільством.

Добре це чи погано? Однозначно сказати не можу. Особисто я не бачу проблеми в патріархальному суспільстві, але в тому, де жінку оберігають і поважають.

Головна проблема є в тому, що люди відмовилися від Бога і Закону. Саме через зміну моральних цінностей і пріоритетів правильним стає те, що вирішать люди, а не Бог.

Я за те, щоб люди поважали одне одного. Я не уявляю щасливу сім’ю, де чоловік не любить Бога і не поважає жінку. І навпаки, де жінка не любить и не слухає чоловіка. Я за те, щоб люди мали рівні права і відповідальність, які керуються Богом і державою.

5. Що зі свого боку можуть зробити чоловіки і жінки, щоб взаємини і ролі в родині були гармонійними?

  1. Досліджувати Писання. Не світську психологію, а саме Слово Боже.
  2. Пам’ятати, що ми будемо відповідати за своє відношення до чоловіка або жінки перед Богом.
  3. Пізнавати партнера, його звички та цінності, прагнути до зближення.

Якщо чоловік або жінка зі свого боку виконують усі Божі повеління, просять у Бога мудрості в розподілі ролей, беруть відповідальність за свої дії, керуючись повеліннями Бога, а не нашого грішного суспільства, то сім’я буде гармонійною.

Запитання – Олена Столяр


Рубрика: Церковь и общество

Комментарии (2):

  • Юрий Тимошенко

    |

    Гендерное определение ролей в человеческом обществе было определено Богом от начала. И институт семьи, по замыслу Творца, должен быть ячейкой/основой этого общества. Поэтому, именно эта ячейка стала объектом нападок противоставшего Богу Люцифера. «Подлинно ли сказал Бог…?». Адам был поставлен Богом на управление планетой. Ева должна была стать его главной помощницей. Сатана, как видно из последующих его действий, ради дискредитации Бога решает поменять роли человеческой четы, мнимо «возвеличив» Еву (которая соблазнилась на непослушание, чтобы стать «как боги», имеющие разные знания и мудрости) и параллельно уничтожить доверительные отношения Бога к Адаму. Результат этих действий известен: уговорив/соблазнив Адама, молодая чета пошла против воли Бога, за что понесла наказание.

    Современные Евы, не понимая, что соблазняются тем же духом, стремятся получить то, что понести не могут – и, в частности, в силу тех же физиологических отличий от мужчин. И сложность/драматизм ситуации состоит в том, что атака сатаны идет комплексная – как на психику женщин, так и на государственные структуры для активного внедрения «реформы» гендерных отношений, уничижающих при этом роль мужчин «на законном основании»: при разводах суды, зачастую, определяют детей на воспитание прелюбодейным развращенным матерям; в службах по делам детей и в судах судьбы детей в семьях, столкнувшихся с кризисной ситуацией, решают матери-одиночки, не имеющие положительного опыта ведения семейных отношений; принимаются законы, оправдывающие извращенные формы семейных отношений и требующие лояльного отношения к извращенцам; в СМИ ведется популяризация «свободных» отношений, часто превозносится роль женщин и уничижается роль мужчин, …; телевизионные каналы вначале активно демонстрируют американо-росийские боевики, криминальные детективы, а также, построенные на семейных интригах мелодрамы, а затем также рьяно начинают обсуждать проблему насилия в семьях, разбирать примеры «дискриминации бедных женщин», часто игнорируя тему психологического насилия и провоцирующего поведения со стороны «бедных женщин» к своим супругам… Принят даже Закон, предусматривающий обоюдное согласие супругов на сексуальные отношения (см. ст.153, п.1,2 Закона ВР Украины № 2227-VIII), что при нынешнем уровне нравственности ведет просто к спекуляциям и манипуляциям в супружеских отношениях – т.е. к утрате доверительных отношений, а значит и крепости самой семьи.
    В таких условиях у мужчин выбор небольшой: либо смириться с ролью мужа, не имеющего прав на управление своей семьей, либо вести свою роль главы семьи, руководствуясь Божьим принципом ролевых отношений в семье, и не взирая при этом на иные, «внешние» мнения и указы.

    Отстаивая целостность и интересы своих семей, мы отстаиваем единство и крепость нашего государства. И другого пути для достижения этой цели просто нет.
    Мы, мужчины, всегда должны помнить, что именно наш праотец Адам был ответственен перед Богом, как за нашу планету. Так и за свою молодую семью. Что именно за непослушание Адама наша земля была проклята Богом. И что именно с Адамов, как во всех предыдущих поколениях людей, так и ныне Бог спросит за состояние и сохранность благословенных Им брачных союзов.

    Да благословит Небесный Отец наш мужской род пониманием нашей ответственности перед Ним за свои семьи, и да поможет стать теми, кем Он хочет нас знать и видеть. Во имя Господа Иисуса. Аминь.


  • Гость

    |

    Галатам 3/ 28 Нет уже Иудея, ни язычника; нет раба, ни свободного; нет мужеского пола, ни женского: ибо все вы одно во Христе Иисусе.

    А вообще в браке нужно советоваться друг с другом. Чтоб всем было хорошо. Но муж глава семьи (если тема относительно брака).Интересно рассматривать каждый отдельный случай


RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"