Рецензія на книгу «Християнський вимір екологічних проблем»

28-09-2021, Комментариев нет

Герасимчук А. А., Вітюк І. К., Мельничук В. В. Християнський вимір екологічних проблем : монографія. – Житомир : Вид-во ЖДУ ім. Івана Франка, 2011. – 232 с.  ISBN 978-966-485-093-0

У цій монографії головною темою для аналізу слугує екологічні проблеми нашої планети, з якими зіткнулось сучасне людство. Аналіз проходить через інтерпретації християнських теологів, так з точки зору християнського світогляду.

Читацька аудиторія цієї монографії — науковці, викладачі, аспіранти і студенти, якщо більш ширше – будь-яка мисляча людина, яка не живе «одним днем», а думає про майбутнє, та намагається вирішити проблеми заздалегідь.

Добре відомо, що з кожним роком, все більше та більше, людство стикається з різноманітними  проявами екологічної кризи. Глобальне потепління, яке викликане антропогенними чинниками діяльності людства, має свої невтішні наслідки:  таїння льодовиків, зміни рівня світового океану, численна загибель та міграції представників тваринного світу, у решті решт – значні демографічні кризи.

Тема, яку досліджується у монографії, має високу актуальність, через значний вплив релігії на світогляд мільярдів людей. На думку авторів, усі три головні напрямки християнства – православ’я, католицизм, протестантизм, хоч на перший погляд, у екологічних питаннях, здаються тотожними, проте насправді – це далеко не так. Сьогодні католицизм і протестантизм значно відірвався від православ’я у питаннях інтерпретації системи «людина-природа».

Автори зазначають, що дійсно, як і сотні років тому назад з уст католицьких і протестантських теологів незмінно звучать слова про гріховність людини, а часом і гріховність природи, яка передала цей гріх людству, про людину як «царя природи» тощо, проте якісно новий погляд на природне середовище був закладений ще майже 50 років тому ІІ Ватиканським собором – якщо ми говоримо про католицизм. Православ’я більше залишається осторонь цієї теми.

Робиться акцент на дослідженні явища вегетаріанства. «Такі погляди на сьогодні є етично актуальними, оскільки жорстокість до тварин, санкціонована теорією боротьби за виживання, починає підпадати під моральний аналіз та осуд.

Особливо гостро це відчувається на сучасному етапі, коли саме екологічні проблеми розширили рамки людської відповідальності з міжособистісних стосунків до світу в цілому. Крім того, деякі сучасні вчені розглядають перехід до вегетаріанського стилю харчування як один із способів подолання проблеми голоду на землі, а також як засіб «морального оздоровлення» сучасного суспільства».

Дуже якісний аналіз від авторів проходить через філософсько-теологічну парадигму «людина – природа». Починаючи з теології античності та закінчуючи обміркуваннями щодо думок християнських теологів середньовічної доби, йде спроба, зрозуміти ставлення та мислення останніх, щодо проблематики цього питання.

Аналізуючи проблему «людина – природа» через призму християнської традиції, та досліджуючи етичний аспект цього питання, автори наголошують, що вирiшення екологічних проблем вимагає, щоб суб’єкти економiчної дiяльностi з бiльшою увагою ставилися до навколишнього середовища, узгоджуючи необхiднiсть економiчного розвитку з необхідністю захисту довкілля.

Мені сподобалась така влучна думка авторів: «Ставлення до природи можна назвати цілком етичним, якщо воно не виходить за межі розумного, за якими починається хаос».

Також, вони приходять до висновків, що у будь-якій економічній діяльності потрібно ставити питання про захист довкілля i передбачати на це витрати, що становлять «важливу частку вартостi економiчної дiяльностi».

Автори дуже точно підкреслюють демографічні і екологічні проблеми, через наративні і модерністські підходи християнських напрямків.

Також, стосовно України, вони доходять висновку, що екологічні, і демографічні проблеми в Україні потребують негайного вирішення, яке можливе лише після комплексного їх вивчення вченим різних галузей, адже їх вирішення можливе лише в комплексі, і не на рівні однієї держави, а всього світу.

Головною думкою цієї монографії є те, що в умовах екологічної кризи необхідно об’єднати всі сили, незалежно від їх світоглядних засад, для вирішення сучасних екологічних проблем.

Автори прекрасно впорались з власним завданням: через призму найчисельнішої релігії світу (за кількості віруючих людей), вони представили читачам, глибоку аналітику цієї проблеми, при чому, досить широко розкривши це питання.

У даній роботі, не було побачено будь-яких упереджень, або упереджених думок. Кожна теза, мала свої аргументи, приклади та посилання на першоджерела. Все це, лише підкреслює достовірність інформації, її надійність та унікальність. Хід думок має свою логічність, кожен з розділів та підрозділів чітко відповідає вказаній темі, та логічно й послідовно доповнюють один одного.

Таким чином, монографія адресована усьому людству, а саме, тієї її частини, кому не байдужа проблема екологічного стану нашої планети та як наслідок – майбутнього усього людства в цілому.

Карина Шпитальна


Рубрика: Рецензии

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"